Zateplit dům PIR deskou?

Budoucnost tepelné izolace

V dnešním blogu se podíváme blíže na revoluční materiál tepelné izolace - PIR desku. Tento moderní materiál se stává klíčovým prvkem v energeticky úsporném stavitelství a přináší množství výhod, které ho činí ideálním pro každý dům. Hlavním materiálem používaným při výrobě PIR desek je tuhý polyizokyanurát (PIR), který je z obou stran chráněn plynotěsným obalem z hliníku, papíru a polyethylénu. Tepelná izolace PIR je vhodná nejen pro novostavby, ale i pro rekonstrukce.

Co je PIR deska a jak funguje?

PIR deska je inovativní tepelný izolační materiál, určený k izolaci podlahy, stěn, stropů, zelených, plochých a šikmých střech. Vyznačuje se nízkou hustotou, malou tloušťkou a nízkým koeficientem tepelné vodivosti ʎ = 0,022 W/m*K, což umožňuje efektivnější izolaci budov s menší vrstvou tepelné izolace ve srovnání s tradičními materiály. Jednou z nejefektivnějších a nejvšestrannějších možností je PIR deska s integrovaným sádrokartonem. Tato kombinace tloušťky desky a tepelně-izolačních vlastností ji činí nejlepším materiálem pro stavbu stěnových konstrukcí a tepelnou izolaci vnitřních stěn, příček, schodišť, chodeb, podkroví a dalších prostor, kde je klíčové zachovat co nejvíce využitelného prostoru. Jejich vlastnosti odolnosti proti ohni a vodě spolu s vysokými akustickými parametry dělají z těchto desek ideální volbu pro interiérové stěny a stropy. Jsou ideální pro místnosti jako kuchyně, koupelny a další, kde je kontakt s vodní parou a vlhkostí nezbytný. PIR desky poskytují spolehlivou ochranu a zajišťují komfortní prostředí ve vašem domě nebo kanceláři.

Výhody, které vás přesvědčí

1. Nepřekonatelné tepelně-izolační vlastnosti

PIR deska dosahuje vynikající koeficient tepelné vodivosti, což zajišťuje vynikající tepelnou izolaci a minimalizuje energetické ztráty v budově. PIR deska patří mezi nejlepší tepelně-izolační materiály na trhu s λ DW/mK 0,021 – λ DW/mK 0,022 (lambda) a ve srovnání s běžným polystyrenem má o 80 % lepší tepelně-izolační vlastnosti při zachování stejné tloušťky použitého materiálu.

2. Odolná a nenasiakavá

Tato izolační volba není jen bezpečná, ale i odolná proti vodě a biologickým faktorům, jako jsou houby a hmyz. S nasákavostí vody pod 2 % je garantována dlouhodobá účinnost.

3. Inovativní vlastnosti konstrukce

Přesně vyfrézované hrany zvyšují efektivitu tepelné izolace tím, že eliminují lineární tepelné mosty a zjednodušují instalaci. Tento materiál je lehký a odolný. Jeho nízká hmotnost snižuje zátěž na střešní konstrukci, takže se nemusíte obávat propadnutí stropu.

4. Více než jen izolace

PIR deska nabízí výrazně lepší odolnost proti ohni, tvrdší strukturu ve srovnání s polystyrenem a minerální vlnou a jednoduchou a rychlou instalaci.

Kde všude ji můžete využít?

Tepelná izolace šikmých střech

Montáž na šikmých střechách je jedinečnou výhodou možností v různých variantách, například: na krokvích, pod krokvemi a mezi krokvemi. Jsou perfektní pro izolaci střech, protože se vyznačují vysokými izolačními parametry, nízkou hmotností a malou absorpcí vody. Izolace střechy tímto materiálem je zárukou nejvyšší kvality a dlouhodobé použitelnosti. Díky úplnému odstranění tepelných mostů a vysoké účinnosti PIR panelů se celkové náklady na izolaci střechy sníží díky nižším účtům za tepelnou energii.

Zateplení ploché střechy

Pro montáž na plochých střechách v novostavbách i po rekonstrukci. Jsou přizpůsobeny pro montáž na všech nosných podkladech, například: na krokvu, trapézovém plechu nebo železobetonovém stropě. Vysoká tepelná izolace PIR desek a nízká absorpce vody umožňuje vytvořit izolační vrstvu, která poskytne nižší spotřebu energie potřebnou k zajištění tepelného komfortu uvnitř budovy. PIR desky jsou ideální pro montáž na trapézovou plechovou střechu, železobetonový strop a další nosné substráty plochých střech. Další výhodou je kompatibilita se širokým spektrem parozábran a hydroizolací, včetně tepelně tesnících membrán.

Tepelná izolace zelené střechy

PIR desky jsou ideální izolací zelených střech v tradičním systému, stejně jako v extenzivním (mech, porosty, byliny, trávy) i intenzivním (keře, stromky, stromy).

Zateplení trojvrstvové stěny

PIR desky jsou nejúčinnějším materiálem používaným k izolaci vnějších stěn budovy v systému se dvěma nebo třemi vrstvami. Na rozdíl od tradičních izolačních materiálů, jako je polystyren nebo minerální vata, mají PIR desky výrazně nižší tepelnou vodivost, vysokou odolnost proti vlhkosti a velmi dobrou přilnavost k podkladu.

Izolace podlahy

PIR desky jsou vhodné jako tepelně izolační vrstva pro vytápěné i nevytápěné podlahy, balkóny, terasy a také pro nejnáročnější konstrukce teras nad vytápěnými místnostmi. Vnější vrstva desek je hliníková, což zajišťuje odraz tepla vytvořeného podlahovým vytápěním a směrování ho dovnitř místnosti. Základem energeticky úsporného domu je izolace podlahy, která vytváří pohodlí obyvatel domu. Izolační PIR desky se snadno instalují a jsou vhodné pro malé i velké plochy.

Zateplení stropu a podkroví

Díky nízkému koeficientu tepelné vodivosti PIR desek je možné snížit potřebnou tloušťku izolace (ve srovnání s polystyrenem a minerální vatou) a tím vytvořit více prostoru v budově. To přináší velké výhody pro investory i budoucí obyvatele budovy. Další významnou výhodou podkrovní izolace pomocí izolačních panelů je vysoká energetická stabilita PIR pěny. To je důležité, protože téměř 30 % tepla z budovy uniká v prostoru mezi nejvyšším stropem a krytinou. V tomto případě je nejdůležitější izolovat podkroví nejkvalitnějšími materiály.

Izolace vnitřních stěn a stropů v interiéri

Použití PIR desek se sádrokartonem je ideální pro tepelnou izolaci stěn a dalších místností, kde je potřeba optimalizovat využitelný prostor. Tyto desky disponují vynikající odolností proti ohni a vodě, a také mají vysoké akustické parametry. Jsou vhodné pro vnitřní stěny a stropy v místnostech, které jsou vystaveny vlhkosti, jako jsou kuchyně, koupelny a další prostory se zvýšeným výskytem vodní páry.

Tyto faktory dělají z PIR desek výhodnou volbu pro tepelnou izolaci ve široké škále aplikací, od rezidenčních a komerčních budov až po průmyslové a infrastrukturní projekty. Při výběru izolačního materiálu je důležité zvážit nejen tepelně izolační vlastnosti, ale i další faktory, jako je odolnost proti ohni, životnost, ekologické aspekty a náklady na dlouhodobou údržbu.

Pir deskaPir deska na podlahuPir deska se sádrokartonemTepelná izolace